Ta hand om ditt förhållande

Var beredd på att stressen från en osäker framtid kan bli en belastning på din relation, om du har en partner. Det kan vara svårt att vara öppen med varandra och att berätta hur rädd du är. Du kan känna att din partner inte är så stödjande eller så öppen som du skulle vilja.

  Kom ihåg att precis som du själv kan uppleva stora svängningar i dina känslor så gör din partner förmodligen också det. Han eller hon kan känna sig hjälplös och arg över att inte kunna hjälpa dig. Även de bästa relationer har sina toppar och dalar och du kanske inte alltid känner likadant som din partner en viss dag.

  Några enkla saker kan hjälpa er att hantera utmaningarna

  • Var ärliga mot varandra om hur ni mår.
  • Ta er tid att ”vara som vanligt” tillsammans.
  • Ge din partner tid acceptera det här på sitt eget sätt.
  • Anförtro dig åt andra personer än din partner.
  • Hitta en stödgrupp för par med spridd cancer.
  • Prata själv med en onkolog med vidareutbildning inom psykiatri.
  • Prova parterapi hos någon med erfarenhet av kronisk sjukdom i relationer.

  Vad händer med sexlivet?

  Sex kan fortfarande vare en viktig del av ditt liv även om du har cancer. Men symtomen, biverkningarna från behandlingen och de känslor du har nu kan påverka din sexualitet. Det är inte ovanligt att tappa lusten, och sex kan göra ont eller kännas obekvämt. Men det blir inte så för alla.

  Sexualiteten är så mycket mer är än den fysiska sexakten. Den är också alla känslor och handlingar som hör ihop med att bry sig om någon. Du kan känna dig känslomässigt avskärmad från din partner efter din diagnos. Din partner kan ha sina egna rädslor eller hinder för sex. Han eller hon kan till exempel vara orolig för att göra cancern värre, eller för att göra illa dig.

  Prata med varandra om hur ni känner. Även om det först kan känns genant, kan du upptäcka att det hjälper er att komma närmare varandra. Det här är inte alltid ett lätt ämne att diskutera, och många människor tycker det är svårt att prata om sex, trots att de inte har cancer. Är du en av dem, kan din doktor eller sköterska hjälpa dig att komma i kontakt med en familjerådgivare. De som arbetar inom vården är vana vid att ha den här typen av samtal och vill gärna hjälpa dig.

  När du får diagnosen spridd bröstcancer

  När du får diagnosen spridd bröstcancer
  Må bra med din cancerbehandling

  Må bra med din cancerbehandling

  Livet med spridd bröstcancer

  Livet med spridd bröstcancer