Fritid och träning

Om du är aktiv kan du också återta mer kontroll över din kropp. Var snäll mot dig själv. Lyssna på kroppen. Ta reda på vad du mår bra av och vad som gör dig starkare. Och försök inte vara perfekt – alla har bra och dåliga dagar.

Frågor om fritid

 1. Jag skulle vilja göra en resa. Vad måste jag tänka på?

  Det finns olika anvisningar om vad man bör tänka på vid resor, beroende på vilken form av cancersjukdom man har. Exempelvis behöver man ha med sig en läkemedelslista för att kunna resa med mediciner mellan olika länder.
  Kontakta din läkare för mer information.

  På webbplatsen 1177 Vårdguiden finns information om bland annat vaccinationer, hygien, flygresor och checklistor inför resan

 2. Jag vill göra mer saker för min egen skull. Vad kan jag göra och vem kan hjälpa mig?

  Många människor som har cancer känner så. Frågan är vad du själv är mest intresserad av – kanske idrott eller konst? En bra början kan vara att fråga dina vänner om de har något förslag på aktiviteter.

simmerska

Träning

Lätt motion är bra för dig

Normal till måttlig träning har visat sig hjälpa både fysiskt och psykiskt. Bara att ta en promenad i tio minuter varje dag kan lindra symtomen av spridd bröstcancer, som trötthet och dålig aptit. Träning kan också bidra till att reducera stress, förbättra sömnen och minska smärta.

För träning gäller samma råd som för allt annat: Gör det som är rätt just för dig, det som får dig att må bra. Du behöver inte begränsa dig till enkla stretchövningar, kanske mår du toppen av att dansa! Men lyssna alltid till din kropp och var noga med att inte överskrida dina gränser så att det gör ont. Du kommer troligen att bli uttröttad snabbare än tidigare.

Hur mycket och vilken typ av träning som fungerar för dig beror på många olika saker, som hur vältränad du var innan behandlingen startade, vilken typ av behandling du får, och de biverkningar och symtom som du har. Du kan alltid prata med din doktor om vilken typ av träning som passar dig. Till exempel kan du behöva undvika vissa typer av påfrestande rörelser, om cancern spritt sig till ditt skelett eller om du har symptom som påverkar skelettet.

Mat och cancer

Frågor om träning

 1. Jag är rädd för att överanstränga kroppen. Hur mycket kan jag träna med spridd bröstcancer?

  För de allra flesta gäller att ju mer man tränar, desto större blir effekten. Det spelar ingen roll vilken sport eller träningsform du väljer – huvudsaken är att det är roligt och känns bra. Lyssna på kroppen. Den ger tydliga signaler om det blir för mycket. Om du är orolig för att ägna dig åt idrott på grund av din cancersjukdom ska du ta upp det med din läkare.