Mat och spridd bröstcancer

Mat kan vara det sista man orkar tänka på, när man har cancer. Men bra mat och lättare motion har visat sig hjälpa många med bröstcancer att behålla sin livskvalitet. Det viktiga är att känna efter vad kroppen klarar och vad just du mår bra av.

  skål med grönsaker

  Ät mat som du mår bra av

  Det finns ingen speciell ”cancerdiet” som rekommenderas när du redan har cancer, även om vissa påstår det. Att äta hälsosamt är förstås det bästa man kan göra för att stärka sitt immunsystem, oavsett om man har cancer eller inte. En bra diet kan hjälpa din kropp att bekämpa infektioner och virus. Det kan hända att du blir sjuk oftare när du har cancer, eftersom stress och vissa cancerbehandlingar kan försvaga ditt immunsystem.

  Att ha cancer är svårt nog utan att man ska behöva oroa sig för mycket över vad man äter. Saker som kan anses onyttiga – som choklad och chips – är ofta en källa till glädje och välmående. Gör bara det som får dig att må bra!

  Om du vill förändra din diet, be din doktor eller sköterska hänvisa dig till en dietist som kan hjälpa dig att göra positiva förändringar i lugn takt. Dietisten kan också hjälpa dig med hur du ska äta bra om du har problem med illamående, diarré eller andra biverkningar under, eller efter din cancerbehandling.

  Fritid och träning

  Frågor om mat

  1. Borde jag ändra mina kostvanor?

   Du kanske har fått höra påståenden om motsatsen, men det finns ingen ”cancerdiet” som kan ”svälta ut” cancern. Det är alltid bra att äta en balanserad och hälsosam kost, oavsett om man är sjuk eller inte. För det mesta behövs inga särskilda kosttillskott. Om du ändå vill ändra din kost på grund av sjukdomen bör du diskutera det med din behandlande läkare och prata med en dietist.

  2. Sen jag fick min diagnos har jag tappat mycket i vikt. Jag har helt enkelt ingen aprtit längre. Vad kan jag göra?

   Det är viktigt att din kropp får tillräckligt med energi och alla nödvändiga näringsämnen. Finns det någonting som du är sugen på? Dina kostvanor och matpreferenser är viktigare än någonsin nu. Det är viktigt att inte rasa för mycket i vikt, det kan försvaga kroppen ytterligare eller sänka toleransen för vissa behandlingar. Om du inte äter ordentligt kan du drabbas av undernäring. Detta är definitivt något som måste behandlas. Om du har en känsla av att något är fel ska du ta upp det med din läkare.

  3. Jag är överviktig, men jag klarar inte av att banta just nu. Är det ett problem?

   Det finns inga bevis för att prognosen vid spridd bröstcancer blir bättre om man går ner i vikt. Experterna brukar tvärtom avråda patienter med spridd bröstcancer från att banta, eftersom bantning kan försvaga kroppen ytterligare eller sänka toleransen för vissa behandlingar. Om du verkligen vill gå ner i vikt ska du rådgöra med din läkare först.