Må bättre med kompletterande behandlingar

Kompletterande behandlingar och metoder som massage och tai chi, kan hjälpa mot både emotionella och fysiska symtom från spridd bröstcancer. Många med spridd bröstcancer använder kompletterande behandlingar.

  Kompletterande behandlingar

  Akupunktur

  är en urgammal kinesisk behandlingsmetod där man sticker in tunna nålar på speciella ställen på kroppen. Metoden är smärtfri och nålarna lämnas på plats under 10-30 minuter då de ibland stimuleras och sedan tas bort. Akupunktur används för att behandla en lång rad olika typer av smärta och kan också hjälpa dig sova bättre. Det anses att nålarna kan förbättra din känsla av välmående.

  Aromaterapi

  använder essentiella oljor från blommor, frukter, frön, löv, rötter och bark. Idén bakom aromaterapi är att varje essentiell olja har sina speciella egenskaper och kan ge många hälsofördelar.

  Konstterapi

  är ett sätt att uttrycka emotionella eller fysiska känslor genom konst. Metoden kan hjälpa dig att uttrycka dig i en trygg omgivning, där du med hjälp av konsten växer och utvecklas som person. Konstterapi kan vara mycket användbar för personer som inte trivs med beröring eller samtalsterapi.

  Homeopati

  Homeopatiska preparat görs av substanser från växter, mineraler och djur.

  Hypnoterapi

  gör det möjligt för dig att uppnå ett djupt stadium av avslappning genom att koncentrera dig på specifika känslor, tankar och upplevelser. Hypnoterapi anses hjälpa personer att hantera sin sjukdom och minska depression, ångest och stress.

  Massage

  En massageterapeut kan stimulera blodcirkulationen och hjälpa dig att slappna av. Massage kan lindra stelhet, obehag, stress och ångest. Det finns olika typer av massage, bland annat klassisk massage, shiatsu och sportmassage. Terapeuten kan behandla hela din kropp eller koncentrera sig på den viss del, t ex huvud, nacke eller skuldror.

  Meditation

  är en form av djup avslappning där du finner en lugn plats bortom distraktionerna i vardagslivet för att hjälpa din själ och kropp att bli lugna och avslappnade. Det finns många olika varianter av meditation och alla är former av mindfulness eller medveten närvaro. Mindfulness hör inte ihop med någon religion. Det betyder bara att vara medveten och närvarande i varje ögonblick. Yoga är enform av rörlig meditation.

  Musikterapi

  innebär att musik och ljud används för att hjälpa dig uttrycka dina känslor, och därmed kunna hantera sjukdomen och behandlingen.

  Naturopati

  Fokuserar man på att stödja kroppens självläkningsförmåga. Det innefattar metoder som kost- och livsstilsförändringar, akupunktur och örtmedicin.

  Reflexologi

  innebär tryck och massage av områden på dina fötter och händer. Man anser att reflexområden på dina fötter är sammanlänkade med olika specifika delar av kroppen. Syftet är att hjälpa personer med cancer att slappna av och höja humöret.

  Reiki

  är en urgammal japansk läketeknik. Utövaren placerar sina händer lätt på din kropp eller just ovanför den för att kanalisera energifält som hjälper dig på fysisk, psykisk, emotionell och andlig nivå. Somliga med cancer tycker att detta hjälper dem hantera svåra situationer och känner sig djupt avslappnade.

  Tai chi

  är en urgammal kinesisk metod som kombinerar rörelse och meditation. Den innehåller en serie rörelser med hela kroppen i konstant rörelse. Alla rörelser är långsamma och graciösa. Tai chi kan minska stress och öka rörligheten.

  Yoga

  innebär en serie kroppsställningar, i kombination med andningsövningar, som förbättrar syre- och blodtillförseln. Det finns olika typer av yoga, bland andra hatha, iyengar och astanaga yoga. Vissa typer förbättrar styrka och balans medan andra fokuserar mer på avslappning, meditation och andning.

  Hitta rätt terapeut

  Om du har bestämt dig för att pröva någon kompletterande behandling, utöver din ordinerade cancerbehandling, är det viktigt att välja rätt terapeut. Vissa praktiker har tjänster speciellt utformade för kvinnor med bröstcancer, medan andra erbjuder mer allmänna tjänster. Du kan testa någon av dem en eller ett par gånger för att se vad du tycker.

  När du får diagnosen spridd bröstcancer

  När du får diagnosen spridd bröstcancer
  Må bra med din cancerbehandling

  Må bra med din cancerbehandling

  Livet med spridd bröstcancer

  Livet med spridd bröstcancer